Archivo del blog

  Enlaces

GPN SANIDAD
.
.
GPN SANIDAD
POR
GOOGLE
.
.
GPN SANIDAD
DE
GPN NOTICIAS NEWS
.
.
GPN SANIDAD
DE
GPN NOTICIAS NEWS
POR
GOOGLE
.
.
GPN SANIDAD AND GPN DIALOGANDO CON...
.
.
GPN SANIDAD AND GPN DIALOGANDO CON...
DE
GPN NOTICIAS NEWS
.
.
GPN SANIDAD AND GPN DIALOGANDO CON...
DE
GPN NOTICIAS NEWS
POR
GOOGLE
.
.
.

.
GOMA
L'epidèmia d'Ebola al Congo, declarada emergència sanitària internacional
L'alarma s'ha encès després de la primera mort per contagi del virus en una gran ciutat, a Goma, a la frontera amb Ruanda
Redacció
17/07/2019 - 20.48 Actualitzat 17/07/2019 - 22.07
TEMA: EBOLA
Campanya de vacunació a Goma
L'Organització Mundial de la Salut ha declarat aquest dimecres que el brot d'Ebola a la República Democràtica del Congo és una emergència sanitària internacional pel risc de propagació del virus hemorràgic però ha demanat que els països veïs no tanquin les seves fronteres.

L'activació de l'emergència s'ha decidit en una reunió d'emergència a Ginebra, a Suïssa. El director general de l'OMS, Tedros Adhanom, ha acceptat les recomanacions d'experts internacionals, però ha puntualitzat que no hi haurà restriccions de moviment de persones ni de mercaderies a la zona perquè "seria contraproduent" per al país africà.

" Els membres del comitè han subratllat la necessitat de protegir els mitjans de subsistència de la gent més afectada pel brot mantenint les rutes de transport i les fronteres obertes"


L'OMS emfasitza que es tracta d'una emergència de caràcter regional que no representa una amenaça mundial.




El primer mort en una zona urbana

El punt d'inflexió que ha fet disparar l'alarma internacional ha estat la mort d'un malalt d'Ebola a Goma, la primera gran ciutat de la República Democràtica del Congo, on ha arribat el virus. Fins ara, la incidència de l'actual brot s'havia limitat a zones rurals i es considerava relativament controlat.

Els experts sanitaris temien que el virus arribés a una gran ciutat, com és Goma, on la densitat de població i l'elevada mobilitat fan que sigui més difícil aïllar els pacients.




Goma té uns dos milions d'habitants i és a la frontera amb la veïna Ruanda, on el cas ha despertat una gran preocupació, igual que a Uganda. El pacient mort era un capellà que havia anat a visitar una de les zones més afectades. El ministre de Sanitat de la República Democràtica del Congo, Oly Ilunga Kalenga, assegura que les autoritats treballen a contrarellotge:


"Sovint comparo aquesta epidèmia amb un drac, un monstre amb diversos caps. Quan decapitem l'epidèmia en un poble, sovint apareix en un altre. Això està lligat al fet que hi ha una altíssima mobilitat de la població."


Goma, a la riba del llac Kivu, fa frontera amb Ruanda i és un nus de transport, amb port i aeroport, entre diverses regions i països. Moltes persones passen diàriament pels nombrosos passos fronterers que té la ciutat. Part de la població, de fet, treballa a Ruanda, on ja s'han reforçat el control de les fronteres i s'ha demanat evitar els viatges innecessaris al país veí.



Amb la campanya de vacunació, l'OMS intenta impedir els contagis. Alhassane Touré, coordinador de l'OMS, explica que ja han vacunat 150 persones que van estar en contacte amb el pacient ara mort:


"És la mateixa vacuna que vam utilitzar a Guinea, Àfrica Occidental, l'Equador, perquè ja es va demostrar que funciona."


Entre la població també creix la preocupació, com exposa la venedora ambulant Mama Furaha:


"No han trobat cap medicament per a aquesta malaltia? Perquè la gent mor, fins i tot si t'envien al centre de tractament, no es curen."


A una reunió anterior de l'OMS a Ginebra, aquest dilluns, el secretari de Desenvolupament Internacional britànic, Rory Stewart, ja demanava ajuda urgent:


"Necessitem experts que parlin francès i, sobretot, necessitarem molts diners, centenars de milions de dòlars, per aconseguir realment la profunditat de resposta que necessitem."




Un virus hemorràgic letal

Les persones infectades amb l'Ebola són contagioses a partir del moment que apareixen els símptomes, després d'un període d'incubació d'entre 2 i 21 dies. Els efectes són febre alta, debilitat, dolor muscular i articular intens, mal de cap i mal de coll, així com vòmits, diarrea i sagnats, entre altres.

L'actual epidèmia d'Ebola al Congo va començar a l'agost de l'any passat i ja han mort 1.600 persones. És el segon brot més mortífer dels deu que hi ha hagut des del 1976, quan es va detectar el virus. El pitjor va afectar tres països de l'Àfrica Occidental entre el 2014 i el 2016 i va causar més de 11.300 morts.
.
.
https://www.ccma.cat/324/lepidemia-debola-al-congo-declarada-emergencia-sanitaria-internacional/noticia/2936044/
.